Η κατεχόμενη Μονή του Αγίου Σπυρίδωνα στη Τρεμετουσιά της Κύπρο
Ο Άγιος Σπυρίδωνας, ο προστάτης της Κέρκυρας , γεννήθηκε γύρω στο 270 μ. Χ. στο χωριό Άσσια της επαρχίας Αμμοχώστου στην Κύπρο. Επειδή ήταν παιδί από φτωχούς βοσκούς γονείς δεν μπόρεσε να μάθει πολλά γράμματα. Φρόντισε όμως από μικρός να μάθει τι θέλει ο θεός από τους ανθρώπους και τι πρέπει να κάνει ο άνθρωπος για να σώσει την ψυχή του. Κάθε Κυριακή εκκλησιαζόνταν, προσευχόταν στον Θεό, και βοηθούσε όσους είχαν την ανάγκη του.
Μεγαλώνοντας παντρεύτηκε μια ενάρετη κοπέλα, απέκτησε παιδιά, και όταν ξαφνικά έχασε τη γυναίκα του σε νεαρή ηλικία, χειροτονήθεκε ιερέας. Ήταν πάντα αφιλοχρήματος, σώφρονας, νηφάλιος , ήρεμος, και φιλόξενος. Είχε τη θεία χάρη μέσα του και έκανε πολλά θαύματα. Θεράπευσε διάφορες αρρώστιες, έδινε φως στους τυφλούς και έβγαζε τα πονηρά πνεύματα. Αργότερα, όταν χήρεψε ο θρόνος της Τριμυθούντας και μετά από παράκληση του λαού, ο Σπυρίδωνας γίνεται Επίσκοπος Τριμυθούντας.Μετά το Θανατό του στις 12 Δεκεμβρίου του 348 μ.Χ. , κτίστηκε ναός προς τιμήν του, στη πόλη Τριμυθούντα όπου έζησε και ποίμανε τον λαό του Θεού για πολλά χρόνια. Η Τριμυθούντα ήταν το σημερινό χωριό Τρεμετουσιά στην κατεχόμενη περιοχή της επαρχίας Λάρνακας στην Κύπρο. Με την πάροδο του χρόνου, δημιουργήθηκε μοναστική κοινότητα γύρω από την εκκλησία, αλλά δυστυχώς η πρώτη ιστορία του Μοναστηριού είναι άγνωστη.
Ο Ρώσος μοναχός περιηγητής Βασίλι Μπάρσκι ο οποίος επισκέφθηκε την Μονή το 1735, κάνει λόγο για " ωραία λιθόκτιστη εκκλησία, όχι μικρή, ( ότι ) διορίσθηκαν ηγούμενος και ιερομόναχος και άρχισαν να μαζεύουν μοναχούς και έτσι δημιουργήθηκε το Μοναστήρι".Το Μοναστήρι αποτελείται από πέντε δωμάτια στη μια πλευρά και τρία στην άλλη. Η πρώτη προς στα νότια ήταν το κυρίως Μοναστήρι, ενό η δεύτερη προς στα βόρεια χρησίμευε ως στάβλος και αχυρώνας.Η εκκλησία του Μαναστηριού είναι δίκλιτη. Σύμφωνα με μια επιγραφή που βρέθηκε πάνω στο μεσαίο από τα τρία τόξα που ενώνουν τα δύο κλίτη της εκκλησίας, η εκκλησία του Μοναστηριού κτίστηκε πάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικής εκκλησίας. Η εκκλησία ανακαινίσθηκε με συνδρομές Χριστιανών από όλη την Κύπρο επι Αρχιεπισκόπου Φιλόθεου, το 1738. Η εκκλησία διέθετε σηματικό εικονοστάσιο με εικόνες που έφταναν μέχρι και τον 16 ο αιώνα τις οποίες αφαίρεσαν οι Τούρκοι μετά την εισβολή του 1974.
Το Μοναστήρι λειτουργούσε και ως Κέντρο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής τέχνης στο οποίο φυλάσσονταν και χειρόγραφα. Μετά την Τούρκικη εισβολή του 1974 εξαφανίστηκαν περισσότερες από 150 βυζαντινές εκκλησιαστικές εικόνες και ανεκτίμητης αξίας χειρόγραφα.Πριν τη Τουρκική εισβολή χιλιάδες προσκυνητές πήγαιναν κάθε χρόνο κατά την ημέρα της γιορτής του Αγίου, στις 12 Δεκεμβρίου στο Μοναστήρι του, όπου γινόταν μεγάλη πανήγυρη. Σήμερα η Μονή του Αγίου Σπυρίδωνα στην κατεχόμενη Τρεμετουσιά έχει μετατραπεί σε στρατώνα του Τουρκικού Στρατού και γι αυτό το λόγο δεν υπάρχουν πρόσφατες φωτογραφίες του Μοναστηριού αφού είναι απαγορευμένη περιοχή.